Home       Links       Contact                                          rolski
 
 

 
 


 
 

Skating rolski's - Skating rolski's hebben altijd ťťn voorwiel en ťťn achterwiel, die geen van beide uitgerust zijn met een blokkering.
In het algemeen gesproken verschillen skating rolski's kwa:
- lengte tussen de voor - en de achteras;
- de vorm van de balk: doorgezakt of recht;
- het materiaal van de balk: aluminium/hout/kunststof;
- breedte van de wielen (en dus de breedte van de balk);
- het materiaal van de wielen;
Als je net met rolskiŽn begint maakt de lengte van de rolski niet zoveel uit. In dat geval hebben brede wielen (30 - 45 mm.) de voorkeur, in ieder geval een breed achterwiel. De reden hiervan is, dat een breed wiel stabieler is dan een smal wiel (22 - 24 mm.) In het begin heb je altijd balansproblemen. Met brede wielen heb je daar minder last van. Vanwege dezelfde reden kan je dan beter geen snelle, maar iets langzamer wielen nemen, en een doorgezakte balk.
Zodra je stabieler op de rolski's staat, zal je waarschijnlijk over willen gaan op ander materiaal. Daarom is het slim om eerst te huren.

Voor het geval dat je genoeg balans hebt, en zelf rolski's wilt aanschaffen, is hier een advies:
- Lengte tussen de voor - en de achteras: 53 cm.(dat geeft een lichte rolski, die toch een langlauf gevoel geeft)
- de vorm van de balk: doorgezakt (geeft iets meer stabiliteit dan recht)
- breedte van de wielen: 22 of 24 mm.(24 mm. gaat iets langer mee)
- het materiaal van de wielen: snel polyurethaan diameter 100 mm. (hoe sneller je bent des te groter wordt je actieradius)

Het beste is een model te kopen waarvoor ook langzamer wielen geleverd kunnen worden. Dan kun je naar believe wisselen en de rolski's aanpassen op een gewenste snelheid.

Voorbeelden van merken/modellen skating rolski's van onze voorkeur:
Swenor Elite Skate
Marwe Rollski Skate
Ski Skett Cobra
Klassieke rolski's - Klassieke rolski's hebben meestal ťťn breed voorwiel en ťťn breed achterwiel. Er bestaan er ook driewielers, maar die worden steeds minder gebruikt. Het achterwiel is uitgerust met een blokkering. In het algemeen gesproken verschillen klassieke rolski's kwa:
- lengte tussen de voor - en de achteras;
- aantal (2 of 3) en breedte van de wielen;
- het materiaal van de wielen.
Aan te bevelen zijn klassieke rolski's van as tot as ongeveer 70 cm. bij een wielbreedte van ongeveer 45 mm. Driewielers zijn niet aan te raden omdat tweewielers wat lichter zijn en daarmee een betere langlauftechniek te bereiken is. Sommige rolskiŽrs hebben rubber wielen, andere polyurethaan wielen, die sneller zijn. Het nadeel van te snelle wielen bij klassieke rolski's is, dat je al gauw te hard gaat om nog een beenafzet te maken. Daarom kiezen ervaren rolskiers voor trage rubber wielen.

Voorbeelden van merken/modellen klassieke rolski's van onze voorkeur:
Ski Skett Bull (eigenlijk iets te snel)
Marwe Rollski 700
Swenor
Elpex

Schoenen/bindingen - Schoenen en bindingen zijn altijd op elkaar afgestemd. Er zijn op dit moment twee veel voorkomende bindingsystemen voor zowel skating als klassiek: Het NNN-systeem en het SNS-systeem. Het verschil daartussen zit hem voornamelijk in de vorm van de plaat onder de schoen en de vorm van de schoenzool. NNN schoenen passen niet op SNS bindingen en SNS schoenen niet op NNN bindingen.
Het NNN systeem geeft wat meer stabiliteit dan het SNS systeem en als je op je schoenen door de sneeuw loopt blijft er minder sneeuw aan de zolen plakken. Er zijn verschillende merken die het NNN systeem leveren: Rottefella, Salomon (het heet dan Prolink), Fischer en Rossignol (met Turnamic). Een NNN schoen van het ene merk past op een NNN binding van het andere merk.
Het SNS systeem van het merk Salomon heeft voor skating het Pilot binding type en Pilot schoenen. Voor klassiek zijn er drie typen Salomon SNS: Profil, Propulse en Pilot. De Profil is het oudste type en is een prima binding. Propulse is de opvolger van de Profil. Op Propulse passen Pilot schoenen.
Wel ingelichte kringen verwachten dat het SNS systeem in de komende jaren uitgefaseerd zal worden. Veel rolskiŽrs zullen daarom moeten overschakelen van het Salomon SNS systeem naar het NNN systeem. Gelukkig is het bevestigingsgatenpatroon van Salomon Prolink (NNN) hetzelfde als dat van Salomon SNS, zodat een overgang naar NNN mogelijk is zonder nieuwe rolski's en/of langlaufsk's aan te hoeven schaffen.
Schoenen zijn persoons afhankelijk. Ze moeten gewoon goed passen. Iedereen heeft andere voeten, dus ook andere schoenen. Voor het rolskiŽn zijn specifieke skating schoenen en specifieke klassieke schoenen aan te raden. Er zijn ook zgn. combi schoenen te koop, maar die zijn bedoeld voor zowel skating als klassiek. Die geven daarom minder steun aan de enkel bij skating en belemmeren de enkelbeweging bij klassiek rollen.

Voorbeelden van merken/modellen schoenen:
Salomon
Fischer
Adidas

Stokken - RolskiŽrs hebben echt allerlei soorten stokken. De materialen zijn aluminium, carbon en glasvezel. De diameter varieert: 9,3 , 10 of 11 mm. aan de onderzijde. Handvatten en lussen zijn er ook in alle soorten en maten. De persoonlijke voorkeuren verschillen daarover. Alle stokken zijn voorzien van gehard stalen punten, bijvoorbeeld van Swix. Om mee te beginnen zijn aluminium stokken aan te raden. Die zijn wat zwaarder, maar goedkoper en kunnen tegen een stootje. En de lengte voor skating: tot onder de kin als je op gewone schoenen staat (niet op je rolski's). Rolski stokken moeten wat langer zijn dan stokken die je met langlaufen gebruikt. Klassieke stokken zijn zowel bij langlaufen als bij rolskiŽn bij normale mensen wat korter dan skating stokken, afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Mensen die veel kracht hebben en bij de klassieke techniek alleen nog hun bovenlijf gebruiken (dubbelstok techniek) kiezen juist weer voor veel langere stokken.

   Rolski's
    Schoenen / bindingen
    Stokken